Δευτέρα |
07:00 – 14:00
18:00 – 20:00
|
Τρίτη |
07:00 – 14:00
18:00 – 20:00
|
Τετάρτη |
07:00 – 14:00
|
Πέμπτη |
07:00 – 14:00
18:00 – 20:00
|
Παρασκεή |
07:00 – 14:00
|
Σάββατο |
08:00 – 12:00
|
Εδώ γίνεται ανίχνευση και προσδιορισμός πρωτεϊνών, λιπιδίων, υδατανθράκων, ενζύμων, ηλεκτρολυτών, ιχνοστοιχείων και φαρμάκων στο πλάσμα και τον ορό του αίματος.
Στο τμήμα αυτό γίνεται προσδιορισμός των ορμονών που κυκλοφορούν στον ορό και το πλάσμα του αίματος.
Στο συγκεκριμένο τμήμα με τον κατάλληλο εξοπλισμό που διαθέτει επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός και η ανάλυση πρωτεϊνών (στον ορό του αίματος και άλλα βιολογικά υγρά), λιπιδίων, ενζύμων καθώς και της αιμοσφαιρίνης στους διαφόρους τύπους της.
Mέσα από εξειδικευμένες αναλύσεις που γίνονται στο τμήμα αυτό είναι δυνατή η άμεση και ακριβής εκτίμηση των επίκτητων και κληρονομικών διαταραχών της πήξης του αίματος, καθώς και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας όλων των αντιθρομβωτικών φαρμάκων.
Είναι το τμήμα του εργαστηρίου στο οποίο πραγματοποιούνται οι εξετάσεις των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών των ούρων καθώς και του ιζήματος αυτών.
Προσδιορίζονται δείκτες νεοπλασίας στον ορό του αίματος.
Με αυτοματοποιημένη μέθοδο γίνεται ανάλυση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών κυττάρων και σωματιδίων με βάση τη σκέδαση και το φθορισμό.
Πραγματοποιούνται εξετάσεις που αφορούν τα έμμορφα στοιχεία του αίματος (λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια αιμοπετάλια) καθώς επίσης και εξετάσεις συστατικών του πλάσματος και του ορού του αίματος.
Γίνεται ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών (βακτηρίων, ιών, παρασίτων και μυκήτων ) άμεσα (Ag) ή έμμεσα (Ab) προκειμένου να προσδιοριστεί η υπάρχουσα λοίμωξη.
Διενεργείται ανίχνευση και προσδιορισμός των παραμέτρων εκείνων που συμβάλλουν στη διάγνωση και παρακολούθηση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ασχολείται με τη μελέτη των χρωμοσωμάτων και των γενετικών συνδρόμων για τη διαπίστωση της ύπαρξης αριθμητικών ή και δομικών χρωμοσωματικών ατυπιών.
Στο τμήμα αυτό διενεργούνται καλλιέργειες βιολογικών υλικών (υγρών, εκκρίσεων και ιστών) με σκοπό την ανάπτυξη, απομόνωση και τυποποίηση τυχόν παθογόνων βακτηρίων καθώς και ο έλεγχος ευαισθησίας στις χημειοθεραπευτικές αγωγές.
Το τμήμα αυτό πραγματοποιεί εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων υποδεικνύουν την καταλληλότερη θεραπεία την οποία πρέπει να λάβει ο ασθενής σύμφωνα με το γενετικό του προφίλ (εξατομικευμένη θεραπεία). Η Φαρμακογονιδιωματική έρευνα (pharmacogenomics) έχει σκοπό, με την εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων πρωτοκόλλων μοριακής βιολογίας, να αποκαλύψει συγκεκριμένα γονίδια και γενετικούς πολυμορφισμούς που επηρεάζουν την ανταπόκριση σε συγκεκριμένα φάρμακα. H Φαρμακογενετική σήμερα μπορεί να παρέχει ασφάλεια ως προς την επιλογή μιας συγκεκριμένης θεραπείας. Ο μεταβολισμός των περισσότερων φαρμάκων επηρεάζεται συνήθως από γενετικούς πολυμορφισμούς στα εμπλεκόμενα γονίδια, με αποτέλεσμα τα άτομα να μεταβολίζουν με διαφορετικό ρυθμό κάποια φάρμακα. Τα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένο μεταβολισμό ενός φαρμάκου απαιτούν αυξημένη δοσολογία, αντίθετα με τα άτομα με βραδύ μεταβολισμό του φαρμάκου που απαιτούν χαμηλότερη δοσολογία. Επιπλέον, υπάρχουν και άτομα με γενετική ανεπάρκεια ενζύμων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση του φαρμάκου στον οργανισμό και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων τοξικότητας.